Alanya ilçe merkezinde olması sebebiyle turizm olanakları geniş olan Alanya Kalesi Türk mimarisinin çok nadide bir eseri olarak 9 asırdır Akdenizi izliyor. Meşhur Selçuklu İmparatoru Keykubad tarafından yaptırılan bu tarihi eserin uzunluğu ise 7.000 metre. Onlarca kulesi ve burcu bulunan Alanya Kalesinin yapılış amacı da kente temiz su sağlamaktadır. İçerisinde onlarca farklı tarihi eseri barındıran Alanya Kalesi tarihimiz açından çok önemli bir değer olarak her sene binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Alanya doğası ve verimli toprakları ile daima her medeniyetin merkez üslerinden bir tanesi olmuştur. Alanya Kalesi bölgesinde daha önce de Romalılar tarafından yapılar yapıldığı için bölgede milattan önceki dönemlere ait eserlere de rastlamak mümkün.
Alanya Kalesi Özellikleri
3 bölümden oluşan Alanya Kalesinde camiler, türbeler, hamamlar, bedesten, kiliseler, deniz feneri, zindan ve padişahın sarayı bulunmaktadır. Tam bir şehir havasında olan kale dış kale, iç kale ve orta kale bölümlerine ayrılmış. Yarım ada üzerine kurulan ve tüm ayrım adayı surları ile çeviren Alanya Kalesi inşası üzerinden onca asır geçmesine rağmen çok iyi korunmuş bir tarihi yapıdır.
Alanya Kalesinde Neler Yapılır?
Öncelikle kalenin her yerinde İki Deniz Sultanı olarak bilinen Alaaddin Keykubad'a dair izler bulunmakta. Yaptırdığı ve başka yerlerden getirttiği bu eserler ile tarihe doyacaksınız. Kalenin manzarasının çok güzel olması bir yana kale daha çok tarih gezisi yapmak isteyenler için ideal. Roma döneminden günümüze kadar binlerce eser, çok korunaklı bir şekilde kalede sergileniyor. Koca bir günü ayırırsanız ancak tüm kaleyi ve eserleri görebilirsiniz.
Alanya Kalesi Ulaşım
Antalya merkezden Alanya otobüsleri ile bölgeye geldikten sonra dolmuşlar ile Alanya Kalesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.